De bedrijfsvoering van GaiaZOO is opgedeeld in drie takken: Dier, Park en Gast. Elke pijler heeft zijn eigen verantwoordelijkheden en disciplines. Binnen elke pijler is duurzaamheid doorgevoerd. Dit varieert van duurzame inkoop en logistiek voor mens en dier, communicatie, horeca aanbod, shop, energie en (nieuw)bouw.
Om duurzaamheid en bijbehorende doelstellingen te borgen, is een GreenTeam opgericht, onder leiding van de manager Park. Dit bestaat uit leden van verschillende disciplines uit de dierentuin. De doelstellingen zijn vastgesteld in een concrete MVO actielijst voor de korte en lange termijn. Bewaking van de uitvoering, implementatie en handhaving hiervan is de verantwoordelijkheid van het GreenTeam.
Bij de uitvoering en toepassing van duurzaamheidsdoelen laten we ons adviseren door experts. maken Steeds maken we bewuste keuzes en zoeken een balans tussen mensen, milieu en resultaat (People, Planet, Profit). Daarnaast hanteren we de checklist van de Green Key Gold certificering. Sinds 2018 dragen wij met trots deze hoogst haalbare gouden variant van dit internationaal erkende keurmerk voor de vrijetijdsector.
In 2021 hebben we op allerlei vlakken van onze bedrijfsvoering veel duurzame stappen gezet. In dit jaarverslag vind je deze beknopt terug.
GaiaZOO gelooft in groen. Het spreekt dan ook voor zich dat we alleen groene stroom inkopen en ons gasverbruik zoveel mogelijk beperken. De CO2 uitstoot hiervan compenseren we bovendien middels de aanplant van bomen in het gold standard gecertificeerd Smart Forest project in Bolivia. Net zo vanzelfsprekend gaan we bewust om met afval en wordt meer dan de helft daarvan hergebruikt of in wel 30 aparte stromen gerecycled. We maken onze bezoekers hiervan bewust via de milieustations in de ZOO. Middels sensoren, drukknoppen en zeefjes op de kranen wordt ook het waterverbruik beperkt.
Graag zetten we echter ook extra stappen om nog duurzamer te kunnen opereren. Zo hebben we ons ten doel gesteld om in 2030 compleet gasloos te opereren. Daarom krijgen nieuwe gebouwen geen eigen gasgestookte CV-installatie en verwarmen we dierverblijven waar mogelijk met infrarood panelen.
We vinden het daarnaast belangrijk om ook onze leveranciers mee te nemen in onze verduurzaming. We gaan met hen in gesprek over duurzame alternatieven, wat op korte termijn zal leiden tot een park breed duurzaam inkoopbeleid. Een mooi voorbeeld hiervan is onze werkkleding. Die is getoetst aan duurzaamheid, wordt onder de juiste arbeidsomstandigheden gefabriceerd en door goede leveringsafspraken over aantallen wordt verspilling van kleding tot een minimum beperkt.
Het Gaia Nature Fund, de natuurbehoudstichting van GaiaZOO, biedt sinds 2005 financiële steun aan diverse projecten ter bescherming van bedreigde diersoorten. In 2021 heeft GNF flink aan de weg getimmerd. Zowel ver weg als dichtbij:
In 2021 hebben we enkele grote stappen gezet om onze horeca nog duurzamer te maken, naast alles wat we al deden.
Naast alles wat we standaard doen, hebben we in 2021 diverse extra activiteiten gedaan voor en met mensen uit de directe omgeving van GaiaZOO.