De talloze planten- en diersoorten die in het ondoordringbare regenwoud van het Congo bassin (Centraal Afrika) leven worden sterk bedreigd. De mobiele telefoon is één van de belangrijkste oorzaken hiervan. Voor mobiele telefoons is namelijk het erts coltan nodig en dat is veelvuldig aanwezig in de bodem van Centraal Afrika. Zonder coltan zou de gemiddelde mobiele telefoon maar liefst 2 kilo wegen! Met de grote vraag naar mobiele telefoons die ‘dankzij’ coltan steeds kleiner worden, is de vraag naar coltan dus enorm gestegen.
De gorilla’s wachten op uw telefoontje!
Ook de Grauers'gorilla die in D.R. Congo leeft, wordt door de coltan mijnbouw sterk bedreigd. Daarom moeten we in actie komen. Hoe? Door je oude mobieltje (met batterij) in GaiaZOO in te leveren in de ton bij het gorillagebouw. Want mobieltjes kunnen gerecycled worden! Daardoor hoeft er minder coltan uit Congo te komen en worden de gorilla’s minder bedreigd. Heb je je oude mobieltje niet bij je tijdens je bezoek, dan kun je het ook gratis opsturen via de verzamelenvelop (verkrijgbaar bij de gorillavoedering of aan de kassa).
Het kringloopbedrijf Eeko waar GaiaZOO mee samenwerkt doneert bovendien voor elk modern telefoontje dat ze via deze actie binnenkrijgt een paar euro. Via het Gaia Nature Fund komt dit geld volledig ten goede aan de bescherming van gorilla’s.
Een dubbele winst dus voor de gorilla’s!
Gorilla’s in een bedreigd paradijs
Mount Tshiaberimu is een bijzonder gebied binnen het Virunga National Park in de Democratische Republiek Congo. Er leven zes soorten apen en een handjevol Grauers’ gorilla’s. Het gebied wordt ernstig bedreigd. De belangrijkste oorzaak is de armoede van de steeds groter wordende bevolking. In hun overlevingsstrijd proberen zij het beschermde bos voor verschillende doeleinden te gebruiken: ontbossing t.b.v. brandhout en landbouw, oprukkende coltan mijnbouw en stroperij.
Trackers en rangers
Een team van trackers volgt de Grauers gorilla’s in Mount Tshiaberimu dagelijks om hen te beschermen. Het team staat sinds 2007 onder leiding van Paluku Muyira en zijn rechterhand Kitegha Nyoka.
Voorheen waren deze mannen docent op een basisschool, maar door militaire dreigingen moesten ze hun werk opgeven. Om tracker te kunnen worden, kregen ze een training in GPS- en kompasgebruik en leerden ze alles over gorilla gedrag. Vanwege de dreigingen in de regio, worden de trackers begeleid door overheidsrangers. Gezeamenlijk patrouilleren ze langs de grenzen van het gebied om binnendringers tegen te houden. Indien nodig, arresteren ze mensen die illegale praktijken uitoefenen. Zoals stropers. Ook houden de trackers het gedrag en de gezondheid van de gorilla’s in de gaten. Ook de talloze andere bedreigde planten- en diersoorten die in het gebied leven hebben baat bij het toezicht van de trackers!
GaiaZOO en Berggorilla Direkthilfe
Berggorilla Direkthilfe heeft de afgelopen jaren diverse alternatieve inkomstenbronnen ontwikkeld voor de lokale bewoners. Zo hoeven zij niet meer het bos in om te stropen, jagen of coltan te zoeken. Het houden van bijenkorven biedt bijvoorbeeld werkgelegenheid voor vrouwen en de honing levert geld op. Ook zijn er boomkwekerijen opgezet ten behoeve van herbebossing. Viskwekerijen leveren tientallen gezinnen voedsel voor eigen consumptie en voor verkoop op de markt. De aanleg van bamboe plantages tot slot draagt ook bij aan het voorkomen van stroperij in het park, omdat deelnemers buiten het beschermde gebied blijven. De bevolking gebruikt het voor allerlei toepassingen, en de bamboe gaat erosie op kale hellingen tegen.
Met het geld dat vanuit het Gaia Nature Fund wordt ingezameld kunnen onder andere de visvijvers en bamboebossen worden aangelegd.