Nieuwe huisstijl voor GaiaZOO. Het doorvoeren van alle huisstijlelementen vergt veel tijd. Dat geldt vooral voor onze website. Voor het einde van het jaar staat onze nieuwe website online. Houd het in de gaten! Lees meer.

Tientallen flamingo's geboren

Flamingo geboortegolf!

Beschuit met roze muisjes, want uitgerekend op International Flamingo Day kwam in GaiaZOO het eerste flamingokuiken van het jaar uit het ei!

 

Nergens ter wereld zijn er in een dierentuin in zo een korte tijd zoveel flamingokuikens geboren als in GaiaZOO. De ‘baby boom’ in de Kerkraadse dierentuin is dan ook uiterst bijzonder. Het gedragspatroon van de roze vogels is zeer strikt als het aankomt op voorplanting. Zo paren de dieren niet als hun kolonie kleiner is dan circa twintig exemplaren of als de verhouding tussen de geslachten niet klopt. Daarnaast broeden de grote flamingo’s maar één keer per jaar en legt elk vrouwtje maar één ei. De geboortegolf in GaiaZOO is onder meer te danken aan de grootte van de groep en de optimale omstandigheden van het verblijf van de flamingo’s.

2021: een vruchtbaar jaar!

De ooievaar kwam langs bij nog meer diersoorten

Zo begon het seizoen met de geboorte van een nestje grootoorvossen in het gebied Congo. Daarna kwamen er in april en mei in Savanna tientallen flamingo's uit hun ei gekropen. Blij waren we ook met de komst van de kuifmangabeys. In het voorjaar zagen er een aantal doodshoofdapen het levenslicht. Ook bij de kudu's, rendieren, Vlaamse reuzen en wevervogels waren er afgelopen zomer jongen. En één van de grootste verrassingen diende zich natuurlijk in november aan: het giraffenjong! Al met al een vruchtbaar jaar!

Nieuw uiterlijk, nieuwe naam:

Gaia's Kitchen werd restaurant Acacia!

Wat wij zoal uitgespookt hebben tijdens de lockdowns? We hebben al jouw favoriete plekjes in GaiaZOO nóg fijner gemaakt om te vertoeven! Ook restaurant Gaia's Kitchen kwam in 2021 aan de beurt om te restylen en heet nu restaurant Acacia. Naast nieuwe, industriële hanglampen, is de ruimte nu ook aangekleed met diverse soorten hang- en wandplanten. Zwart en hout voeren de boventoon in het interieur. 

 

Ook het terras is veranderd. Er zijn diverse houten banken neergezet om knusse zitplekken te creëren en ook de 'serre' aan de kant van de giraffen is verdwenen. Hiervoor in de plaats is een knusse tipitent geplaatst. 

Nieuwe diersoort

Aankomst vicuña's in GaiaZOO

Aan het introduceren van een nieuwe diersoort in GaiaZOO gaat een hele organisatie vooraf. Zorgvuldig wordt de nieuwe groep vicuña’s samengesteld uit dieren uit andere groepen, die zich verspreid door heel Europa in andere dierentuinen bevinden. Vervolgens gaan de geselecteerde dieren op een speciaal transport richting hun nieuwe woonplaats. Hoe dat is verlopen voor onze vicuña’s en hoe ze uiteindelijk hun draai hebben weten te vinden op hun nieuwe stek in GaiaZOO, dat heb je via onze kanalen, of van dichtbij in GaiaZOO kunnen bekijken!

Argentijnse invloeden:

TaigaLodge wordt PampaLodge

In Argentinië geniet men van het goede leven en daarom hebben we in 2021 bij het nieuwe verblijf van de vicuña's een ‘PampaLodge’ met buitengrill en houtoven gecreëerd, waar je kunt genieten van verrassende en dagverse Zuid-Amerikaanse lekkernijen. En om het af te maken schenken we hier een assortiment van Chileense en Argentijnse wijnen.

 

Gezeten naast het haardvuur kun je bij de PampaLodge genieten van een prachtig landschap zoals je dat ook in Pampa aantreft, met ruige rotspartijen en stromende beekjes en in de verte in het altijd aanwezige rotslandschap van de Andes. Hier voelen de vicuña's en nandoes zich in hun element.

 

Drie prachtige terrassen omgeven de PampaLodge. Het is bij uitstek een geschikte plek om even je wandeling te onderbreken voor een rustmoment.

Klimmen & klauteren in de TreeTopTour!

Nieuwe speeltuin in Pampa

Terwijl (o)ma en (o)pa op een van de terrassen rondom de nieuwe PampaLodge genieten van al het lekkers dat Zuid-Amerika te bieden heeft, kunnen de (klein)kinderen hun energie kwijt in de nieuwe TreeTopTour die we in 2021 gebouwd hebben. Zó heeft elke lodge zijn eigen speeltuin in GaiaZOO!

 

Aan jou de keus waar en wanneer je gaat zitten bij je volgende bezoek. En spelen natuurlijk!

 

In deze ultieme speeltorens kunnen onze kleinste Vriendjes naar hartelust klimmen en klauteren door de netten en over de bruggen. Vervolgens brengt een spannende glijbaan ze weer met beide voetjes op de grond!

 

Na een tijd lang bouwen:

Opening van het nieuwe Pampagebied is een feit

2021 was natúúrlijk het jaar waarin de bouw van het nieuwe Pampagebied centraal stond. Ten oosten van het machtige Zuid-Amerikaanse Andes-gebergte bevinden zich de Argentijnse pampa’s en het onherbergzame Patagonië. In een prachtig nieuw gebied in GaiaZOO kunnen bezoekers genieten van een ruig landschap met rotsen, stromende beekjes en pampagrassen én van de dieren die daar leven. Het Pampagebied is heel ruim van opzet en omvat zowel het voormalige rendierperk als dat van de tapirs. Hier voelt ook de nieuwe diersoort: de vicuña zich in zijn element, die zijn verblijf inmiddels deelt met de tapirs en de nandoes. Dit nieuwe thema sluit logisch aan op het Zuid-Amerikaanse deel van GaiaZOO’s Rainforest. Tijdens een wandeling ervaart de bezoeker de immense diversiteit aan landschappen en diersoorten van Zuid-Amerika. Van het Amazone regenwoud tot de uitgestrekte vlaktes van Patagonië. 

Geitenberg voor GaiaZOO

Renovatie van het Limburgse erf

Het gebied Limburg heeft in 2021 een ware transformatie ondergaan. Zo hebben de ezels, de geiten en ook de Mergellandhoenders een fraai nieuw verblijf gekregen en is er een diersoort terug van weggeweest: de Vlaamse reus! 



De Vlaamse reus staat bekend om zijn grootte: hij kan wel 7,5 kilo wegen! Dit ras heeft ook de langste oren van alle konijnen. De Vlaamse reus werd in Nederland in 1907 als ras officieel erkend. Destijds was dit reuzenkonijn een welkome aanvulling en afwisseling op het dieet van arbeiders. Net als kleinere konijnenrassen en het wilde konijn, eet de Vlaamse reus met name gras. De achterpoten van de Vlaamse reus zijn fors en sterk. Als er gevaar dreigt stampt hij ermee op de grond om andere konijnen te waarschuwen. Inmiddels hebben de twee reuzenkonijnen ook al jongen gehad!

 


De voormalige KinderBoerderij is omgetoverd tot een grote weide met een eigen 'geitenberg' als hoogtepunt. Hier grazen de ezels inmiddels samen met de Hollandse landgeiten. 

Zoete inval!

Pannenkoeken en poffertjes in restaurant Magnolia

Een welkome toevoeging in het park is restaurant Magnolia, (voorheen Hof van Gaia). In hetzelfde gebouw als de DinoDome vind je sinds 2021 hét restaurant, dat zich voornamelijk richt op de echte zoetekauw. Er staan dan ook pannenkoeken, poffertjes, Luikse wafels en échte Limburgse vlaai op de kaart. Omdat deze eetgelegenheid zich bevindt in het zalencentrum van GaiaZOO, is restaurant Magnolia niet iedere dag geopend, maar kun je in de vakanties en op feestdagen genieten van deze welkome afwisseling!

 

Wil je meer weten over restaurant Magnolia, klik dan hier!

Lang verwacht:

Giraffe geboren in Savanna

De dierenverzorgers van GaiaZOO zijn maandag 8 november verblijd met de geboorte van een giraffenjong. Al maanden werd er reikhalzend naar de geboorte van deze giraffe uitgekeken. De laatste keer dat er een langnek werd geboren in de Limburgse dierentuin is namelijk zeven jaar geleden. Tel daarbij op dat giraffen een draagtijd hebben van maar liefst vijftien maanden en het wachten op de geboorte duurt lang. Het is de vierde keer dat de giraffenvrouw het leven schenkt aan een jong. Voor de mannelijke giraffe van GaiaZOO is het echter de eerste nakomeling. Hij kwam in 2018 als jonge giraffe aan in de dierentuin in Zuid-Limburg.

 

Bekijk het hele bevallingsverhaal hier!

Gifkikker, marmeranolis en Jamaicaanse boa

Nieuwe inwoners Tapir | Terrarium

Maar liefst drie nieuwe diersoorten hebben eind 2021 hun intrek genomen in het Tapir | Terrarium in GaiaZOO: de blauwe pijlgifkikker, de marmeranolis en de Jamaicaanse boa constrictor. 



Op de vochtige bodem van het tropisch regenwoud, tussen bladafval en mossen, leeft de blauwe pijlgifkikker. Daar jaagt hij vooral op mieren en termieten. De mannetjes zijn te herkennen aan hun hartvormige tenen. Die van de vrouwtjes zijn rond. Blauwe pijlgifkikkers verdedigen hun eieren als koppel tegen indringers. Na het uitkomen voert het vrouwtje haar jongen nog  12 tot 14 weken met onbevruchte eitjes.

 

Marmeranolissen kunnen net als kameleons van kleur veranderen. Een lichte, groene kleur biedt perfecte camouflage tussen bladeren van bomen, maar donkere schubben warmen sneller op in de zon. Voor dit koudbloedige reptiel is deze aanpassing heel belangrijk, want alleen als ze goed opgewarmd zijn kunnen anolissen op jacht naar insecten en kleine spinnen.

 

 

Verborgen tussen het bladerdek jaagt de Jamaicaanse boa vanuit een hinderlaag op niets vermoedende vogels en kleine zoogdieren. Jonge boa’s jagen soms op vleermuizen en weten deze zelfs uit de lucht te vangen! Om deze wurgslang te vinden moet je dus niet op de grond, maar juist omhoog kijken.

Na een dramatische instorting:

Herbouwen Taiga | Volière gaat van start

Na het instorten van de originele Taiga | Volière in het begin van 2021, werd er later dat jaar een start gemaakt met de wederopbouw van het immense vogelverblijf. Eind 2021 stond dan eindelijk de indrukwekkende staalconstructie, die in de toekomst bestand zal zijn tegen de meest extreme weersomstandigheden. Het plan is om de bezoeker vanaf binnenkomst al te verrassen met een voorproefje op de gehele volière. Vanaf een groot uitkijkplateau zal er zicht zijn op de vele watervogels die de Taiga | Volière normaal gesproken rijk is. De grote, machtige gieren zul je later op je weg door GaiaZOO, vanaf de andere kant, tegenkomen. We zijn heel benieuwd wat jullie van het nieuwe concept zullen vinden.

Samen sterk voor natuurbehoud!

Waldrapp ibissen uit GaiaZOO uitgezet in vrije natuur

GaiaZOO vindt het belangrijk om bedreigde diersoorten in hun oorspronkelijk leefgebied te beschermen. Alleen op die manier kunnen we eraan bijdragen om de natuurlijke biodiversiteit in stand te houden. Dat doen we op verschillende manieren, zowel ver weg als dichtbij. Dit voorjaar vond in dit kader een uniek transport plaats vanuit GaiaZOO: vier jonge Waldrapp ibissen vertrokken naar Spanje, waar ze zich samenvoegden met hun wilde soortgenoten.

 

 

Verdwenen uit de natuur

In het zonlicht gaat zijn zwarte verenkleed groen en paars glanzen. In combinatie met zijn karakteristieke kale kop met lange verentooi is de Waldrapp ibis een opvallende vertoning. Al 500 jaar geleden nam het aantal in de natuur sterk af. Het verdwijnen van hun voedselgebied (door de intrede van landbouw gebieden), het gebruik van insecticiden en jacht waren hier de oorzaak van. Uiteindelijk stierf de wilde Waldrapp ibis uit.

Terug naar de natuur

Gelukkig leefden er in gevangenschap nog wel Waldrapp ibissen. Eind vorige eeuw werd voor hen in Spanje een fokprogramma opgezet. Het doel: Waldrapp ibissen terugbrengen naar de natuur. Diverse Europese dierentuinen, verenigd in EAZA, droegen daar sindsdien al aan bij. Maar het duurt vele jaren voordat een duurzame en stabiele populatie ibissen kan ontstaan. Nog steeds worden er jaarlijks jonge Waldrapp ibissen vanuit dierentuinen uitgezet. In 2021 mocht ook GaiaZOO daar een bijdrage aan leveren: vier jonge ibissen, die in 2020 in de ZOO uit het ei kropen, reisden af naar Spanje.  

Kleine stapjes

Dieren die in een dierentuin geboren zijn, moeten eerst leren om weer zelf voedsel te kunnen vinden. Daarom werden de jonge ibissen eerst in een grote verwilderingsvolière geplaatst. Daar maakten ze kennis met zowel hun wilde soortgenoten (die rond de volière leven), als jonge ibissen uit andere dierentuinen, die eveneens uitgezet zouden worden. Na vier weken wennen was het zover: de jonge ibissen mochten de wijde wereld in. Dankzij een zender kunnen onderzoekers hen volgen, zodat ze weten hoe het met hen gaat en waar ze zich zullen vestigen.

 

GaiaZOO helpt de natuur

Natuurbehoud zit in de haarvaten van GaiaZOO. Dat doet zij op verschillende manieren. Ten eerste komen dierentuindieren niet meer uit het wild. Daarnaast doen ruim 50 diersoorten uit de ZOO mee aan een internationaal EEP fokprogramma. Deze European Endangered Species Programs hebben als doel om dierentuindieren op een duurzame manier voor de toekomst te behouden. Tot slot biedt het Gaia Nature Fund, de natuurbehoudstichting van GaiaZOO, ook financiële steun aan projecten ter bescherming van bedreigde diersoorten. De Waldrapp ibis is er daar een van. Sinds 2016 steunen we deze zeldzame soort in hun oorspronkelijk leefgebied in Marokko.

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO