Kom in actie voor de berberaap
De berberaap is een super sociaal dier. Je ziet ze vaak elkaar ‘vlooien’ – deze vacht verzorging is enorm belangrijk om de groepsband te versterken. Binnen de groep hebben jonge berberapen een hoog aanzien. Alle groepsleden willen het kleintje aanraken of vasthouden. Maar mensen halen nog steeds jonge berberapen bij hun moeder vandaan. Waarom? Om ze te verkopen als huisdier. Of ze worden aan een ketting gelegd en moeten met toeristen op de foto. Gelukkig kun jij helpen om dit te stoppen!
Verspreid de posts van BMAC en laat iedereen weten om op vakantie niet met een berberaap op de foto te gaan! Met een leeuw, cheeta of ander wild dier knuffelen is trouwens ook geen goed plan…
Berberapen horen thuis in droge en schrale gebieden van Noord-Afrika en zuidelijk Europa. Ze zijn perfect aangepast aan het leven in deze barre omstandigheden. Door het weinige voedselaanbod, eten berberapen verspreid door het jaar precies dat wat beschikbaar is: eikenblad en eikels, vruchten, bast en zelfs dennennaalden! Maar door veeteelt, landbouw en jacht komen tegenwoordig alleen nog in het Atlas- en Rifgebergte van Marokko en in Algerije enkele groepen berberapen voor.
We kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar toch vangen mensen berberapen om ze te verkopen als huisdier. Een jonge berberaap heeft natuurlijk ook een erg hoog aaibaarheidsgehalte. Maar als zo’n kleintje volwassen wordt, is hij absoluut niet geschikt om tussen mensen te leven. Niet alleen voor ons, want een berberaap is gewoon groot, sterk en kan dus gevaarlijk zijn. Maar ook voor de aap zelf. Want als sociaal dier, moet een berberaap gewoon apengedrag kunnen vertonen met zijn soortgenoten. En precies om deze reden is een vakantiekiekje met een jonge berberaap op je schouder ook helemaal niet leuk of onschuldig. Zeker niet als je bedenkt dat deze bruut bij zijn moeder is weggehaald…
Kom in actie!
Dat moet anders! Het Barbary Macaque Awareness and Conservation project in Marokko (BMAC) beschermt de berberaap hiertegen. Via social media om de lokale bevolking en toeristen ervan te overtuigen dat berberapen niet in een kooi of aan een ketting horen. Ook helpen ze mensen aan alternatieve inkomsten (zodat ze geen apen meer hoeven te verhandelen) en vangen verweesde en in beslag genomen berberapen op. Veel van deze apen kunnen vaak snel weer terug naar hun wilde soortgenoten.
Vind jij ook dat berberapen thuishoren in de natuur? Verspreid de posts van BMAC dan en laat iedereen weten dat je tijdens vakantie niet met een berberaap op de foto te gaan! Met een leeuw, cheeta of ander wild dier knuffelen is trouwens ook geen goed plan…
Ook GaiaZOO helpt!
Het Gaia Nature Fund steunt BMAC sinds 2017. Dit jaar wordt onze bijdrage gebruikt om te onderzoeken hoe mensen en primaten zo goed mogelijk kunnen samenleven. Voor de handel met de bedreigde berberaap, die ook regelmatig van menselijke gewassen eet en soms dood gereden wordt op wegen, kan dit veel opleveren.