Europese nerts (Mustela lutreola)
Rode Lijst status: Ernstig bedreigd (in NL)
De Europese nerts is het meest bedreigde roofdier van Europa en is in Nederland uitgestorven. Hij heeft een overwegend bruine vacht en is te herkennen aan de witte vacht rondom zijn lippen en onderkin. Europese nertsen leven in bosrijke gebieden en zijn sterk gebonden aan water. Hij houdt ervan om te zwemmen en te duiken en vangt een groot deel van zijn voedsel dan ook in het water, zoals; vissen, kreeften, kikkers en salamanders.
Bedreiging
De grootste bedreiging voor de Europese nerts is de Amerikaanse nerts, een exootin Europa. De Amerikaanse nerts is in 1926 naar Europa gehaald voor de bonthandel. De dieren werden daarna bewust losgelaten of ontsnapten en ze bleken goed in Europa te kunnen overleven. Zo goed, dat de Europese nerts langzaam maar zeker verdween. De Europese nerts is namelijk een stuk kleiner, plant zich minder snel voort en heeft een meer specifiek dieet dan de Amerikaanse nerts.
Ook het verdwijnen van leefomgeving, milieuvervuiling en onnatuurlijk oeverbeheer dragen bij aan het verdwijnen van de Europese nerts in Europa.
Europese nerts naar GaiaZOO
In Estland zet Stichting Lutreola zich al jaren in om de Europese nerts voor uitsterven te behoeden. Dankzij hun werk gaat op het eiland Huiimaa weer goed met de Europese nerts. In 1992 is in samenwerking met Stichting Lutreola een kweekcentrum opgezet bij dierentuin Talinn Zoo. In 2001 werden de eerste Europese nertsen uitgezet op het eiland en in 2013 zijn de eerste wilde jongen geboren.
GaiaZOO is sinds 2006 betrokken bij dit project door het jaarlijks verstrekken van financiele steun en het laten zien van de dieren in leven de lijve. In 2018 hopen we nog meer pro-active bijdrage te kunnen leverenaan het fokprogramma voor de Europese nerts. Naast limburgHUIS zijn namelijk drie ruime en natuurgetrouwe verblijven voor Europese nertsen gebouwd. Dit najaar zijn er twee Europese nertsen van het fokproject uit Estland naar de Kerkraadse dierentuin gekomen. Het mannetje en vrouwtje zullen in de toekomst hopelijk voor nakomelingen gaan zorgen.