… ZOO van ZAND eigenlijk gepland stond voor het voorjaar van 2020, ons jubileumjaar (15 jaar GaiaZOO)? Corona gooide echter roet in het eten.
… GaiaZOO het zandsculpturenfestival dit jaar met veel plezier nieuw leven inblaast?
… het zand dat geschikt is, afkomstig is uit rivieren? De structuur daarvan is heel anders dan dat van strandzand, omdat het vaak ook klei en leem bevat. Daardoor plakt het beter en bovendien zijn de korrels niet zo rond, maar hoekig.
… het overigens niet zo is dat al het rivierzand automatisch geschikt is om mee te bouwen? Het moet eerst nog bewerkt worden. Zo wordt er water aan toegevoegd en wordt het samengeperst, waardoor de korrels in elkaar grijpen.
… de berg met zand eerst laag voor laag wordt aangestampt in een houten mal? Zo wordt er een hard zandblok van gemaakt, waarin de kunstenaar later kan gaan snijden! Deze blokken zijn zo zwaar dat ze niet meer te verplaatsen zijn, dus worden ze gemaakt op de plek waar het sculptuur moet komen te staan.
… elk sculptuur een eigen thema heeft dat je meer vertelet over natuurbehoud en educatie?
… er 10 zandbeelden worden gecreëerd tijdens ZOO van ZAND, maar er uiteindelijk 11 sculpturen te zien zullen zijn? Het eerste beeld, een leeuw, is in 2020 al gemaakt ter promotie van ZOO van ZAND en zal neergezet worden bij de entree van GaiaZOO.
… niet elk sculptuur dezelfde afmeting zal hebben? Verspreid over de ZOO worden bouwwerken van zowel 15, 25 als 60 ton aan zand neergezet!
… de zandkunstwerken in GaiaZOO zichtbaar blijven tot en met de herfstvakantie? Door een speciale laag worden de sculpturen uitgehard, zodat ze bestand zijn tegen weer en wind en dus lang kunnen blijven staan.